Ako vybrať kvalitnú medovinu?

Pre kvalitnú medovinu je charakteristická prevládajúca chuť a vôňa medu s ľahkým kvasným buketom. Tradičná medovina je vyrábaná iba z medu, vody a kvasiniek - podobným kvasným procesom ako víno (prírodný cukor z medu je premenený na alkohol). Medovina je najstarší slovanský alkoholický nápoj a nemala by chýbať na stole žiadneho nadšenca rytierskeho stredoveku. Aby ste vybrali kvalitnú medovinu, na ktorej si pochutnáte, pripravili sme pre vás pár tipov, čím sa riadiť.

Pre kvalitnú medovinu je charakteristická prevládajúca chuť a vôňa medu s ľahkým kvasným buketom. Tradičná medovina je vyrábaná iba z medu, vody a kvasiniek - podobným kvasným procesom ako víno (prírodný cukor z medu je premenený na alkohol). Medovina je najstarší slovanský alkoholický nápoj a nemala by chýbať na stole žiadneho nadšenca rytierskeho stredoveku. Aby ste vybrali kvalitnú medovinu, na ktorej si pochutnáte, pripravili sme pre vás pár tipov, čím sa riadiť.

Doba čítania 3 min.
Regina, redakcia Heureka.sk

Ako spoznáte kvalitnú medovinu?

Poctivá medovina, ktorej chuť bude čistá a prírodná by nemala obsahovať pridaný lieh (nie je doliehovaná) ani ďalšie umelo vyrobené a pridané látky ako farbivá (kuler) a konzervanty. Najlepšia medovina je vyrobená klasicky studenou cestou - nie je varená (alkohol je získaný kvasením cukru v mede) a sú v nej preto zachované cenné látky z medu.

Kvalita a farba medoviny sa odvíja od druhu medu - z kvetového medu je svetlá, zo zmiešaného stredne tmavá, z medovicového (lesného medu) veľmi tmavá.

Medoviny podľa druhu medu

Ako sa líši medovina a medové víno?

Oboje je výraz pre rovnaký alkoholický nápoj.

Medovina vzniká podobným kvasným procesom ako révové víno. Teda jedná sa o medové víno. Zákon o medovine hovorí ako o takzvanom "tichom víne". Rozhodne sa nejedná o likér alebo liehovinu ochutenú medom. Medovina je vyrobená najmä z medu a to kvasením. Pokiaľ je alkohol pridaný bez kvasenia, jedná sa o likér s príchuťou medu, medový likér, alebo miešaný nápoj, ale nie o medovinu.

Ako si medovinu najlepšie vychutnať?

Skladovanie

Medovinu nefiltrovanú je potrebné skladovať do 12 °C, pretože obsahuje kvasné kultúry - nízka teplota proces kvasenia zastaví. V prípade skladovania pri vyššej teplote môže dôjsť k zákalu a v horších prípadoch k explózii uzáveru fľaše vplyvom nazhromaždených plynov pri kvasení.

Filtrovanú medovinu (zbavenú kvasných kultúr) môžeme skladovať pri bežnej izbovej teplote 20 °C v tme. Filtráciou je zbavená kvasiniek, takže nehrozí ďalší kvasný proces. Tento typ medoviny vydrží pri dobrom skladovaní prakticky neobmedzene dlho - časom sa môže vyskytnúť sediment na dne či vnútornej strane fľaše, ten však nie je na závadu. Pred podávaním je vhodné medovinu vychladiť na približne 12 °C.

Podávanie

Za tepla aj za studena si bude medovina skvele rozumieť s plátkom citróna, horúcu je možné prípadne dosladiť medom.

K osvieženiu či príležitostnému popíjaniu je vhodná chladená medovina na 12 °C. Najlepšie medovinu skladujte v chladničke a pred pitím ju nechajte 1-2 minúty odstáť v pohári. Pri tomto postupe nebude prechladená, ani sa neohreje na teplotu v miestnosti.

Na zahriatie medovinu ohrejte na 50 °C. Akonáhle by jej teplota dosiahla 60 °C, dôjde k speneniu, skreslenie chuti a k poškodeniu prospešných látok z medu.

Podávajte v pohári na whisky, sklenenom hrnčeku, či ako za čias Samovej ríše v hlinenom pohári.